Nordisk Safari Klub

Rovdyret, som hjorten frygter mest.

Hvis du tænker på ulve, coyoter eller pumaer, så tænk om igen. Hjortene frygter mest de rovdyr der går på to ben. En undersøgelse ved Jones Center i Ichauway i det sydvestlige Georgia viste, at whitetails blev betydeligt mere forskrækkede ved lyden af “super rovdyr”-mennesker end noget andet rovdyr.

Dr. Daniel Crawford, den ledende efterforsker – som tilfældigvis også er en ivrig buejæger – satte sig for at finde ud af, om frygt for mennesker fik hjorte til at ændre deres fodringsadfærd på samme måde, som de gjorde overfor store rovdyr.

Testen fandt sted på et 30.000 hektar stort økologisk forskningssted, hvor Crawfords team oprettede 23 fodersteder udstyret med kameraer og højttalere 2 meter fra foderet. De indstillede kameraerne til at optage 20-sekunders videoer, og højttalerne begyndte at spille efter 10 sekunder. Holdet fyldte afspillerne med 64 forskellige lydklip af mennesker, prærieulve, ulve, pumaer og hunde, samt kontrollere lyde af ufarlige fugle. I løbet af undersøgelsen indsamlede forskerholdet 823 videoer på tværs af de 23 fodersteder for at analysere, hvordan whitetails reagerede på hver enkel lyd.

Generelt var hjortene ikke påvirket af fuglelyde. De blev mere forskrækkede over lyden af prærieulve – nogle af lydene fik dem til at trække ud af fødeområdet, mens andre hjorte forsigtigt holdt sig i nærheden. Ulve fremkaldte en mere tydelig flugtrespons, selvom disse rovdyr ikke har eksisteret i undersøgelsesområdet i over et århundrede.

Men lyden af konverserende menneskestemmer var overvældende i rektionen og den mest frygtfremkaldende. Hjortene var næsten dobbelt så tilbøjelige til at løbe væk fra menneskelige optagelser end noget anden rovdyrs.

Så hvad betyder det for jægere?
Vær stille under jagten. Minimer enhver menneskelig associeret lyd, såsom metallyde eller andet, når du også er på jagt.
Tilstedeværelsen af mennesker generelt – ikke kun deres lyde – kan have de samme virkninger, så vær opmærksom på at forblive så skjult og duftfri som muligt. Minimer den menneskelige trafik i jagtområderne, især i ugerne omkring jagtsæsonen. Stop med at kontrollere hver anden dag, og med at trampe gennem fodringsområder.

Læs mere her:  

Folder om conservation-projektet

Nordisk Safari Klub startede tilbage i 2028 Nordic Safari Club Conservation-projektet. Formålet med indsatsen er, at informere ikke-jægere om den bæredygtige jagts nødvendighed i forhold til vildtforvaltning og praktisk naturbevarelse.

Læs mere »

Trofæopmålinger og dataindsamling 

I sidste uge kunne vi offentliggøre nyheden om, at samtlige de danske CIC-opmålere har organiseret sig i foreningen Den Danske Trofæ Evaluerings Bestyrelse (DKTEB)  Læs nyheden her: https://www.nordisksafariklub.com/organisering-af-cic-trofaeopmalerne-i-danmark/ CIC-trofæopmålerne, Danmarks Jægerforbund

Læs mere »

Jagttræning for kvinder 2024

Fra 19.-21. april afviklede skydeudvalget den årlige jagttræning for kvinder i Ulfborg og det blev en virkeligt sjov, lærerig og hyggelig weekend Af Karen Barfod Jagttræning for kvinder er en

Læs mere »

Slammodtagere 2024

På Jagt & Outdoor Messen 5.-7. april modtog konservator Kasper Pedersen fra Nordjylland en Slam plaquette for sin NSK Slam 50. Det samme gjorde midtjyske Lars Bjerregaard Nielsen, mens Søren

Læs mere »

NSK-medlem udkommer med ny bog

Medlem af Nordisk Safari Klub og succesfuld deltager i årets udgave af DR’s seermagnet Alene i vildmarken, Claus Ballisager har forfattet endnu bog. Den fjerde i rækken af bøger fra

Læs mere »