Nordisk Safari Klub

Mulig fremtid for salg af næsehornshorn

I Sydafrika arbejder man nu på at lancere en plan for at afvikle forbuddet mod handel med næsehornshorn inden udgangen af 2030.
 
Forslaget er kontroversielt, da krybskytter som nedlægger næsehorn for at sælge hornene, er en trussel for næsehornsbestande over hele Afrika. Hornene sælges i Sydøstasien, hvor pulveret fejlagtigt menes at kunne helbrede kræft og andre lidelser.
 
Målet med planen om ophævelsen er at forbedre betingelserne for beskyttelse af vilde næsehorn gennem en lovlig international handel med næsehornshorn fra bæredygtige bestande.
 
Handel med næsehornshorn har været forbudt siden 1977 og en ophævelse af forbuddet afhænger af en vurdering af bæredygtigheden i forslaget, der skal godkendes ifølge konventionen om international handel med truede arter af vilde planter og dyr (CITES).
Sydafrika – der huser 79 % af verdens næsehorn – har tidligere argumenteret for, at en legalisering af handelen kan bringe prisen på næsehornshorn ned. En pris, som til tider har været højere guldprisen. Derudover vil en legalisering tilskynde både statseje og privatejede farme til at bevare de vilde dyr, da de kan generere indtægter.
 
Mere end 10.000 næsehorn er blevet slået ihjel af krybskytter i Sydafrika siden 2008. Det til trods er antallet af det hvide næsehorn i Afrika alligevel steget fra blot 50 i begyndelsen af 1900-tallet til nu omkring 16.000. Antallet af næsehorn der nedlægges af krybskytter i Sydafrika er også faldet de senere år, men det ligger stadig på omkring 500 om året.
 
Den samlede afrikanske bestand af sort næsehorn – en mindre art end det hvide – faldt fra omkring 60.000 i 1960 til 2.500 i 1992. Det antal er siden næsten tredoblet til omkring 6.500, hvoraf omkring en tredjedel lever i Sydafrika.
Kriterierne for overvågning og dokumentation af fremskridt, der kan bruges som argumentation for en ophævelse af handelsforbuddet vil blive fastsat i marts 2025.
 
Foto: Jens Ulrik Høgh

BRITISK SIKAVILDT

Sikahjorten blev introduceret til Storbritannien fra Asien i 1860. Selvom sikavildtet blev introduceret fra flere forskellige asiatiske lande til engelske parker, anses de sika, der findes i naturen i dag,

Læs mere »

Få rabat hos Gamefair

Til fordel for vores medlemmer indgik Nordisk Safari Klub sidst i september en rabataftale med Gamefair ved Nærum i Nordsjælland. Butikken har eksisteret i mere end 25 år og butikkens

Læs mere »

Tak!

Sidst i september modtog Nordisk Safari Klubs kommunikationsafdeling tæt på 4.000 € fra Labrador Cargo og deres kunder. Vi vil gerne sige stor tak til virksomheden og deres kunder for

Læs mere »

Jagten er værd at kæmpe for!

Under overskriften ”1% for jagtens fremtid!” indgik Nordisk Safari Klub midt i september en samarbejdsaftale med Michaels Jagt & Fiskeri v/Lars Olsson i Svendborg. Samarbejdet går i al sin enkelthed

Læs mere »

VIDSTE DU AT

Vidste du at sort næsehorn næsten var udryddet af krybskytter i 1995. i 2004 genindførte man trofæjagt på enkelte gamle tyre i Sydafrika og Namibia. Et sort næsehorn kan indbring

Læs mere »