Nordisk Safari Klub

Mulig fremtid for salg af næsehornshorn

I Sydafrika arbejder man nu på at lancere en plan for at afvikle forbuddet mod handel med næsehornshorn inden udgangen af 2030.
 
Forslaget er kontroversielt, da krybskytter som nedlægger næsehorn for at sælge hornene, er en trussel for næsehornsbestande over hele Afrika. Hornene sælges i Sydøstasien, hvor pulveret fejlagtigt menes at kunne helbrede kræft og andre lidelser.
 
Målet med planen om ophævelsen er at forbedre betingelserne for beskyttelse af vilde næsehorn gennem en lovlig international handel med næsehornshorn fra bæredygtige bestande.
 
Handel med næsehornshorn har været forbudt siden 1977 og en ophævelse af forbuddet afhænger af en vurdering af bæredygtigheden i forslaget, der skal godkendes ifølge konventionen om international handel med truede arter af vilde planter og dyr (CITES).
Sydafrika – der huser 79 % af verdens næsehorn – har tidligere argumenteret for, at en legalisering af handelen kan bringe prisen på næsehornshorn ned. En pris, som til tider har været højere guldprisen. Derudover vil en legalisering tilskynde både statseje og privatejede farme til at bevare de vilde dyr, da de kan generere indtægter.
 
Mere end 10.000 næsehorn er blevet slået ihjel af krybskytter i Sydafrika siden 2008. Det til trods er antallet af det hvide næsehorn i Afrika alligevel steget fra blot 50 i begyndelsen af 1900-tallet til nu omkring 16.000. Antallet af næsehorn der nedlægges af krybskytter i Sydafrika er også faldet de senere år, men det ligger stadig på omkring 500 om året.
 
Den samlede afrikanske bestand af sort næsehorn – en mindre art end det hvide – faldt fra omkring 60.000 i 1960 til 2.500 i 1992. Det antal er siden næsten tredoblet til omkring 6.500, hvoraf omkring en tredjedel lever i Sydafrika.
Kriterierne for overvågning og dokumentation af fremskridt, der kan bruges som argumentation for en ophævelse af handelsforbuddet vil blive fastsat i marts 2025.
 
Foto: Jens Ulrik Høgh

Fatalt møde med problemelefant

Der er ganske sikkert flere af klubben medlemmer som har rejst med Omujeve Hunting Safaris i Namibia. Professional Hunter og ejer af Omujeve Hunting Safaris, Corne Kruger, har den 18.

Læs mere »

Mulig fremtid for salg af næsehornshorn

I Sydafrika arbejder man nu på at lancere en plan for at afvikle forbuddet mod handel med næsehornshorn inden udgangen af 2030. Forslaget er kontroversielt, da krybskytter som nedlægger næsehorn for

Læs mere »

Har du nedlagt en Dagga Boy?

Er du til Dagga Boys? Der er ganske sikkert nogle NSK-medlemmer, som enten har nedlagt eller lykkes med at nedlægge en gammel bøffeltyr på fair chase-jagt i løbet af sommeren.

Læs mere »

Trofæmuseet får nyt hjem

Nordisk Safari Klub samarbejder med Børge Hinsch Fonden om Jagt- og Trofæmuseet som tidligere kunne ses på Valdemars Slot.   Tekst: Thomas Lindy Nissen Foto: Børge Hinsch Fonden   Museet

Læs mere »

TROFÆ 3

Så er årets tredje nummer af TROFÆ på vej til din postkasse. Omdelingen finder sted fra 11-14. juni.

Læs mere »